Ovulation Kit

Hi

Salmah di sini.

Saya nak cerita sikit pasal ovulation,atau ovulasi.

Apa tu Ovulasi ?

Ringkas nya, ovulasi adalah proses yang menghasilkan pelepasan satu atau lebih telur dari indung (ovari) telur anda.Telur anda bertahan untuk hanya 12 hingga 24 jam jika tidak disenyawakan.

Sperma dapat bertahan hidup di dalam diri anda selama tujuh hari.Apa pun  tiga hingga empat hari adalah ukuran yang lebih berkeyakinan. Itu sebabnya, untuk meningkatkan kemungkinan persenyawaan, anda harus memastikan bahawa anda mempunyai suatu hubungan seks dalam beberapa hari menjelang ovulasi – “tetingkap subur anda”.

Pastikan bahawa anda melakukan seks beberapa kali seminggu sepanjang kitaran anda. Ini bermakna ada peluang yang lebih baik bahawa bekalan sperma yang sihat akan menunggu di tube fallopian  setiap kali telur dilepaskan.

Bagaimana kit ovulasi boleh membantu ?

Kit ovulasi boleh membantu anda untuk mengenalpasti tetingkap subur anda, tetapi tidak ada bukti bahawa penggunaan nya akan meningkatkan peluang kejayaan anda ketika datang ke hamil secara semulajadi. Para ahli mengesyorkan seks teratur sepanjang kitaran sebagai cara untuk memaksimumkan peluang anda untuk konsepsi . Namun, mereka mengakui bahawa beberapa pasangan memilih untuk mengenalpasti ketika mereka kemungkinan besar untuk hamil.

Ada dua macam ovulation kit:

  • ujian urine anda

mengesan kenaikan  hormon yang disebut luteinising hormon (LH) yang terjadi sekitar satu sampai dua hari sebelum ovulasi. Ini merupakan pencetus untuk ovulasi dan ini juga merupakan isyarat bahawa tetingkap subur anda telah tiba. Sejumlah kecil LH selalu hadir dalam darah dan air kencing.

  • ujian air liur anda

ujian untuk paras estrogen yang akan meningkat bila menghampiri  ovulasi . Bila estrogen naik, garam dalam air liur anda akan bertambah. Ketika garam mengering kristal seperti paku-pakis akan terbentuk .Kit yang  berdasarkan air liur ini pada dasarnya adalah sebuah mikroskop mudah alih bersaiz poket, yang anda gunakan untuk melihat apakah “kristal” telah berlaku sebaik sahaja air liur anda telah kering. Idenya adalah bahawa kristal lebih mungkin terjadi dalam beberapa hari menjelang ovulasi, membantu anda untuk mengenalpasti tetingkap subur anda.

Adalah lebih bak mendapatkan nasihat daripada farmasi berhampiran anda yang mana satu nak guna.

Sekian

Salmah.

4 Responses to Ovulation Kit

  1. nieza says:

    salam,saya nieza…saya ingin tahu dimanakah boleh saya dapatkan kit ovulasi ini & berapakah harganya

  2. zaza says:

    saya ada beli 3 hari lepas ovulation kit dekat pharmacy midvalley..nama dia P-Plan Fertility Planner..harga dalam RM50++ ada 4 test semuanya..first time try takde peningkatan LH so kira tak subur then lps 2 hari tu try lagi kali ni terang sangat so dah boleh start bersama lah dengan hubby sebab dah tau waktu subur huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: